We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Swedish poetry goes jazz

by Angelica Matveeva

supported by
/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

  Angelica Matveeva (all compositions; vocal), Tuomas Juhani Turunen (arrangements 1-7, 12; piano), Viktor Nyberg (double bass), Bo Söderberg (drums), Peter Asplund (trumpet, flugelhorn), Tane Kannisto (tenor- and altosaxofone, flute), Joakim Toftgård (arrangements 8-11).

  Angelica's debut album "Swedish poetry goes jazz" was released in April 2011 and consists entirely of her own compositions on Swedish 20th and 21st century poetry. Musically the style is an emotional blend between hard bop and vocalese inspired jazz, with strong and imaginative melodies and non-trivial musical forms, dictated by the forms of the poems. The goal of this project was to combine the endless musical richness of jazz with inspiring and meaningful stories, lyrics that are interesting to listen to.
  Purchasable with gift card

    €7 EUR  or more

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Digipack with a booklet containing all the texts to all the poems accompanied by elegant artwork by Jacek Smolicki.

  Includes unlimited streaming of Swedish poetry goes jazz via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 3 days
  edition of 500 

    €12 EUR or more 

   

 • Full Digital Discography

  Get all 3 Angelica Matveeva releases available on Bandcamp and save 20%.

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality downloads of Vocalese, Cabaret Français: Cinq Portraits, and Swedish poetry goes jazz. , and , .

  Purchasable with gift card

    €16.80 EUR or more (20% OFF)

   

1.
Boxaren 04:22
BOXAREN Lars Häger Ur diktsamlingen Det finns lagar för såna som dig (2001) Det han drömde om i januari Gjorde honom arg i mars. Han drack mer whisky än han erkände På femtiotalet var han en av Sveriges bästa mellanviktsboxare Han blev jävligt förbannad på sin fru Som i sin tur förstod honom Senare på kvällen slog han henne: vänstern höll henne på avstånd, med högern slog han raka kropsslag, tills hon svimmade Han var alltid nöjdare på kvällen än när han vaknade Dagen efter måste han spy Då tänkte han på Sonny Liston och en särskild fight han gick mot en spanjor hela matchen var försvunnen fram tills tränaren tog tandskyddet och klappade honom hård i nacken Han hade ont, men han var glad
2.
Nattskärran 04:41
Ur NATTSKÄRRAN Karin Boye Ur diktsamlingen Moln (1922) Halvvaken ruvar sommarnatten stilla på drömmar, dem ingen vet. Tjärnarnas blanka vatten spegla en skymningshimmels bleka oändlighet. Stjärnorna vitare bli. Fjärran, fjärran nattskärran sjunger ensam sin tonlösa, tröstlösa vaggmelodi.
3.
TAG OCH SKRIV – 3 Gunnar Ekelöf Ur diktsamlingen Färjesång (1941) Du säger 'jag' och 'det gäller mig' men det gäller ett vad: I verklighet är du ingen. Så jaglös, naken och formlös är verkligheten! Det var i skräck inför den du började klä dig, började uppföra dig och kalla dig 'jag', klamra dig fast vid ett halmstrå. I verklighet är du ingen. Rättsordning, mänskovärde, viljefrihet, allt är bilder målade med skräck i verklighetens tomma sal, skräck att vidgå något bortom rätt och orätt, bortom sats och motsats! I verklighet är du ingen. Själv utanför gott och ont en valplats för gott och ont, det övre vilddjurets kamp mot det undre - sanningen du anar ibland som en avgrund vid vägen, utan att våga veta, utan att vilja veta, du som hisnar för minsta grop! I verklighet är du ingen. En plats, ett plagg, ett namn - allt annat är bara din önskan, ditt jag en önskan, din ofrälsthet en, din frälsthet en annan: Allt har du tagit i förskott! Frälsning, det finns ingen frälsning! Du drömmer dig frälsning och stammar Uppstånden! och Helig! - ty så är din önskan. Och människans lott står oföränderligt fast men du har hunnit ännu ett steg på ditt önskandes byggnad: Ännu en önskan av alla de tänkbara tusen och tusen har blivit dig möjlig, nödvändig, viss och slutligen faktum, liksom du själv som också var önskan från början, liksom det magiska namnet föräldrarna gett dig att skydda från mörker och jaglöshet,att skilja just dig från tusen liknande och nästan lika. Och ändå är du i botten så namnlös som natten och mörkret: I verklighet är du ingen.
4.
I PARIS UTAN DIG Kerstin Thorvall Ur diktsamlingen Den lyckliga kärleken (1977) I Paris, min älskade, är gatorna fulla av män som inte är du. De är svarta och gula och vita och inte du och bilarna som kör förbi dom är många men ingen är din. I Paris min älskade är det fullt med telefonkiosker där man inte kan ringa till dig. Det vimlar av små fula bruna kaféer där jag inte får träffa dig, att inte tala om hotell, o, nej, dom talar vi inte om och alla dessa sängar där vi inte… I Paris min älskade kan tusen män se på mig och aldrig vara du och deras ögon är tomma och meningslösa jag hör inte vad dom säger. I Paris finns inga ögon jag vill ha. Å, min älskade. I Paris finns inte du. Vad har jag då här att göra?
5.
NÄR ALLA BÖRJAR LETA Lars Häger Ur diktsamlingen Det finns lagar för såna som dig (2001) En utvecklingsstörd flicka Försvann från ett dagcenter i morse Det händer ganska ofta Hon rymmer till ett konditori För att få kaffe och moccakaka Och sen när servitrisen Ringt till personalen Blir hon hämtad i taxi Men idag var det stängt Försvarets expert säger Att hon kan överleva Tre dagar i skogen Om hon har tillgång till vatten Det är en bild Av en samhällsutveckling Jag känner människor Som blir oroliga Att inte få nån plats Att bli en osynlig del I ett statligt betänkande Och sen dö Andra har blivit Orörliga som pengar I en pensionsfond När föreståndaren På dagcenter får frågan Vem som hadde ansvaret för flickan Är det som om tårar i en askkopp rullas upp på hennes kinder Hon blir en clown Som dansar i direktsändning Jag har en fågel i en bur Hon värper ägg efter ägg Och ruvar tills jag kastar de Det handlar kanske inte Om att välja bland gallerierna på Södermalm Om återhållna gräl På semestern För att inte barnen ska må dåligt Det handlar inte om förtidspension I en förort till en förort Eller att sjunga i fyllan med tårar i ögonen en Midsommarafton I skärgårn med gamla vänner Det handlar om at ge sig av, Att ha energi nog, Eller att stanna...
6.
DET VAR TVÅ DAGAR EFTER DEN HISTORISKA LANDSTIGNINGEN PÅ MÅNEN Lars Forssell Ur diktsamlingen Oktoberdikter (1971) DEL 1 Det var två dagar efter den historiska landstigningen på månen. Och några hade redan börjat undra varför inte Historien själv kan få avgöra vad som är Historiskt. De tre astronauterna var på väg tillbaka till jorden. De sov en smula oroligt, kanske på grund av den obehagliga tanken att de strax efter nedkomsten i Stilla Havet skulle få möta Richard Milhous Nixon, en degradering för sådana som vistats nära stjärnorna. En av dem skrek t o m till i sömnen. Han drömde att han var fången i ett trångt rum, vilket han ju också var, en blykammare där väggar och tak kröp närmare och närmare, lika glödande och obevekligt som i Poes novell om inkvisitionens dagar. Hanvaknade av rädslan och såg på sin klocka. Hon var nio på jorden.
7.
DET VAR TVÅ DAGAR EFTER DEN HISTORISKA LANDSTIGNINGEN PÅ MÅNEN Lars Forssell Ur diktsamlingen Oktoberdikter (1971) DEL 2 Det var en tisdag. I Brooklyn hade solen redan värmt upp avfallet som låg kringstrött på gatorna. Det jäste och stank av förruttnelse. Det var som vanligt, trots månlandningen, i trots mot Historien. Som vanligt öppnade herr Kaminsky sin affär medan han vänligt hälsade på de andra Butiksinnehavarna längs gatan. Herr Kaminsky hade pantbank. Han var väl sedd i kvarteret. Visserligen försörjde han sig på andras nöd. Men vem i detta land, menade man, skulle inte utnyttja den chansen? Det gjorde alla. Den som lyckades i detta land, han ansågs i princip som en god och rättskaffens människa. Och herr Kaminsky hade lyckats. Solen sken på herr Kaminsky och redan efter tio minuter hade han expedierat tre narkomaner, medan han vänligt men bestämt avvisat en åldring som trott att en cylinderhatt möglig av ålder kunde ha något pengavärde. Herr Kaminsky hade ett gott hjärta men han var inte sentimental. Gamla tummade silverrovor, det fick duga, var nu de där tre nedknarkade råttorna hade fått dem ifrån? Men cylinderhattar! Det finns en gräns för medlidandet.
8.
DET VAR TVÅ DAGAR EFTER DEN HISTORISKA LANDSTIGNINGEN PÅ MÅNEN Lars Forssell Ur diktsamlingen Oktoberdikter (1971) DEL 3 Då öppnades dörren och en skugga smög sig in i affären, med ett tyngt bylte under armen. Det var mörkt i butiken och det tog några ögonblick innan herr Kaminsky kunde urskilja sin nya kund. Det var en liten negerpojke, han kunde väl vara tio år, han var mycket mager och spenslig. Kläderna hängde på honom som en gammal smutsig jutesäck. Herr Kaminsky kände inte igen honom, vilket han fann förbryllande. Det fanns många som han i kvarteret annars. Pojken teg. Det fann han obehagligt. Såna här pojkar brukar vara slängda i käften. Tyst, utan ett ord, la han upp sitt tunga bylte på disken och började veckla upp det. Hans ögonvitor glimmade i dunklet. Nu såg herr Kaminsky vad det var.
9.
DET VAR TVÅ DAGAR EFTER DEN HISTORISKA LANDSTIGNINGEN PÅ MÅNEN Lars Forssell Ur diktsamlingen Oktoberdikter (1971) DEL 4 Det var en stor spegel, försilvrad eller av stål, utan ram, som låg där och glänste i kapp med pojkens ögon. Och hur mycket vill mamma ha för det här då, mumlade herr Kaminsky rutinerat medan hans fingrar strök över den glatta ytan. Pojken tvekade ett ögonblick. Fem dollar. Omöjligt, sa herr Kaminsky lika rutinerat, jag kan omöjligt ge mer än… Vi har inte ätit på flera dagar. Pappa är sjuk. Den valsen kände herr Kaminsky igen. Fattigdomens, svältens, sjukdomens, nödens, arbetslöshetens vals. Och – för att beveka – var det nästan alltid ett barn som drog positivet. Men herr Kaminsky var inte den. Han var förhärdad. Två, varken mer eller mindre, sa han kort och bestämt för att inte öppna slussarna till den vanliga gråten som ändå brukade göra honom förstämd. Han hade själv varit fattig. Det fanns minnen som spökade från hans ungdom, från trettitalet och depressionen. Fem, viskade pojken förskrämd. Två. Så blev det två. Herr Kaminsky skrev ut en pantsedel på Mr Wilbur C Jackson och räknade upp sedlarna, en… två. Pojken tog dem, bockade sig djupt och smet ut genom dörren snabbt som en vessla.
10.
DET VAR TVÅ DAGAR EFTER DEN HISTORISKA LANDSTIGNINGEN PÅ MÅNEN Lars Forssell Ur diktsamlingen Oktoberdikter (1971) DEL 5 Herr Kaminsky suckade och fattade tag i spegeln för att bära in den i lagret. Den var tung och herr Kaminsky måste vända på den för att få ett ordentligt grepp. Det var då som en solstråle föll in genom det dammiga fönstret och herr Kaminsky såg att det fanns en inskrift på spegeln. Han la tillbaka den på disken och böjde sig ner. Och när han strukit bort dammet från spegels yta läste han: ”Här landsteg i juli 1969 e.Kr. människor från planeten Jorden…” Och längst ner stod en välbekant namnteckning: Richard M Nixon. Först blev herr Kaminsky stel av skräck. Han bara stod där. Så ropade han till, han rusade bort till dörren och slet upp den och skrek för full hals: Wilbur, kom tillbaka, Wilbur, var är du? Men utanför på gatan myllrade människorna om varandra, på väg till jobbet eller planlöst drivande, en virvel av trötta uttryckslösa ansikten, en ström av leda utan början och utan slut. Wilbur, ropade herr Kaminsky, var är du, Wilbur? Men Wilbur fanns ingenstans att se.
11.
DET VAR TVÅ DAGAR EFTER DEN HISTORISKA LANDSTIGNINGEN PÅ MÅNEN Lars Forssell Ur diktsamlingen Oktoberdikter (1971) DEL 6 I samma ögonblick vaknade Neil Armstrong däruppe i kabinen av ett rop som han tyckte sig höra i sömnen. Han kastade en blick genom glaset. Nedanför närmade sig, med sin mask av silver och dimma, ”den goda jorden”. I samma ögonblick böjde sig Mr Nixon fram mot sin sängkammarspegel och tränade in ett triumfatoriskt välkomstleende. Herr Kaminsky i Brooklyn, däremot, betraktade sitt ansikte i en sällsam spegel som han nyss lurat till sig för två dollar. Han kände en gränslös, oregerlig skräck och över hans ryckande ansikte skrevs, i spegeln, en överdådigt stolt och självsäker inskription som gick stick i stäv mot hans känslor. För herr Kaminsky skulle ingenting någonsin mera vara som vanligt. Han visste att de spöken som uppenbarar sig i månljus, de kan alltid bortförklaras. Men de spöken som, likt förruttnelsen, kommer med morgonsolen, de är sanna och verkliga, lika påtagliga som den tunga glimmande spegeln som låg där och hånlog på hans disk.
12.
Träden 10:06
12. TRÄDEN Karin Boye Ur diktsamlingen De sju dödssynderna (1941) Levande som vi och långt långt borta, så vårt ord "förstå" blir tom rök och vind. Djupt oåtkomliga för tankar och för sinnen, Fast er bark känns skrovligt god mot vår kind. Ögonlysa lyser ni i ögonfröjd och blommor. Genom vilka verktyg vet ni er prakt? Genom vilket hemligt, skapande vetande har ni del i synernas och dofternas makt? Lutande mot stammen märks vi inte, slipper inte in i er innanvärld. Eller når er speglad, en flik av vårt väsen, för oss själva okänd och bävansvärd? Fast vi väl är födda av samma anor, ser vi ingen skymt av vår gemensamhets stund. Alltför många äventyr skilde oss sedan, alltför ovetbar är vår enkla grund. Kanske har vi ännu ett möte att vänta på den väg, där liv går tillbaka till mull. Än en uträckt hand mellan åtskilda släkten. Och vi tackar döden för det sammanhangets skull. Stoffet, alltid lånat, ger vi åter. Smält det till er form, och tag och giv! Låt det bytas mellan oss som vänliga gåvor, djupa vackra okända syskonliv!

credits

released April 7, 2011

Released on April 7th, 2011, by Chan Puma Records.
Catalog number CHAN001 – EAN 7 319200 000011.

Recorded by engineer Janne Hansson at Atlantis Studio, Stockholm, Sweden

Mixed and mastered by engineer Roger Krieg at Studio Sankt-Eriksplan 1, Stockholm, Sweden

Cover and booklet designed by Jacek Smolicki

Album produced by Angelica Matveeva at Chan Puma Records

All compositions: Angelica Matveeva
Arrangements: Tuomas Juhani Turunen (1-7; 12) and Joakim Toftgård (8-11)

1. Boxaren (A. Matveeva; Lars Häger)
2. Nattskärran (A. Matveeva; Karin Boye)
3. Tag och skriv (A. Matveeva; Gunnar Ekelöf)
4. I Paris utan dig (A. Matveeva; Kerstin Thorvall)
5. När alla börjar leta (A. Matveeva; Lars Häger)
6. Det var två dagar efter den historiska landstigningen på månen – A mini-suite in six parts – Part 1 (A. Matveeva; Lars Forssell)
7. Det var två dagar… – Part 2 (A. Matveeva; Lars Forssell)
8. Det var två dagar… – Part 3 (A. Matveeva; Lars Forssell)
9. Det var två dagar… – Part 4 (A. Matveeva; Lars Forssell)
10. Det var två dagar… – Part 5 (A. Matveeva; Lars Forssell)
11. Det var två dagar… – Part 6 (A. Matveeva; Lars Forssell)
12. Träden (A. Matveeva; Karin Boye)

Total playing time: 54:03

license

all rights reserved

tags

about

Angelica Matveeva Norway

Angelica Matveeva is a versatile singer, composer and lyricist whose specialty and artistic goal lies in carrying out concept projects.

Booking:
concerts@chanpuma.com.

contact / help

Contact Angelica Matveeva

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Angelica Matveeva, you may also like: